AAHGS

Arkansas Chapter

Afro-American Historical & Genealogical Society

Presents

“From the Womb to the Tomb:

Afrikan- American Kinship, History & Culture”

Saturday

February 19, 2005

Historic Arkansas Museum

200 East Third Street

Little Rock, AR 72201-1608

501-324-9351

Sponsor

Arkansas Black History Advisory Committee


 

Conference Schedule

9:00 - 9:30a.m.   Registration

9:30 - 9:45a.m.   Welcome & Libation

Tamela Tenpenny-Lewis, President AAHGS AR

Swannee Bennett, Curator-HAM

Purpose & Libation - Dr. Patricia  McGraw  

9:45 - 10:25a.m. From the Womb to the Tomb: Tracing Your Family History

(40 minutes) Presenters: Tamela Tenpenny-Lewis & Carla Coleman will  provide you with the basic fundamentals in tracing your family history.  The importance of oral history, census records, vital records, and the key to being organized and methods of genealogy research in tracing the Leman-Hines  family back to the mid 1800's  through family documents and how the whereabouts, careers and affluence of a family can be traced even through letter writing.

10:25 - 11:20a.m.   Schools Without Walls

(55 minutes) Keynote Speaker: Dr. Antony O. Hobbs explains the reason why African Americans need this particular curriculum, staff and goals.  The goal is to break the cycle of miseducation of the Black Race.

11:20-11:30a.m. (10 minute break)

11:30-12:25p.m.     Destiny of the Black Race in the Twenty First Century

(55 minutes) Keynote Speaker:  Dr. Antony O. Hobbs will give a panoramic history of the Black Race from Noah of the Bible and how the Destiny of the Black Race, is predicated on a better informed, motivated and educated African American leadership, with pastors being our most influential ones.

12:25-1:10p.m. The End of an Era, One Example of Institutional Racism (45 minutes)

Presenter: Pauline Bracy Kennedy.  Because of the transition that African Americans have been allowed to pass through, Slavery, Niggers, Colored, Negroes, Blacks, and now African Americans, our survival was based on our ability to adjust to what each label allowed.  It was within this transition that “Institutional Racism” was introduced.  See what this established organized practice looks like for one minority business in the Delta.

1:10 - 2:15p.m.  Lunch, Exhibits & Book Signings

2:15 - 3:00p.m.   From the Womb to the Tomb: Back In The Day (45 minutes)

Presenters: Dorothy Walton & Sue Smith Reminisce as these ladies speak of stories of old and how lives were complete without the everyday use of advance technology.  Listen to the use of the chamber pot, ice pick, kerosene lamps, wood burning stove, quilting bees and other things that will bring back memories of loved ones gone on.

3:00 - 3:40p.m. The Importance of Obituaries & Cemetery Preservation (40 minutes)

Presenters: Nancy Lott & Michelle Hood An obituary may be the only recorded documented of ones existence. Learn from these ladies the valuable resources of vital information one can collect from obituaries and headstones, and the proper ways in which to preserve them.

3:40 - 3:50p.m.  (10 minute break)

3:50 - 4:40p.m. From the Womb to the Tomb: Our Journey In Song    (50 minutes) Presenter: Lorenzo “Ren” Smith.  Fasten your seat belt as “Ren” takes you on a soulful journey of the music of our heritage and culture from the drumbeat of African Kings & Queens to the rhythm of the blues and how instruments play a big part.

Conference Pre-Registration Form

Name:________________________

Address:______________________

City/State/Zip:_________________

Phone:_______________________

Email:_______________________

Pre-Registration: $20.00
Students: $15.00
On-Site Registration: $30.00
(Includes catered lunch & conference syllabus)


Pre-Registration deadline:
February 11, 2005


Mail Registration to:
AAHGS Arkansas Chapter
12 Lorian Drive
Little Rock, AR 72212